Otsikko on erään mummon suusta. Sen lähetti minulle jo kuukausia sitten eräs nainen, joka oli halunnut kertoa mummolleen, että on eroamassa miehestään. Mummo oli eroa vastaan ja kertoi ohjeena omasta avioliitostaan, että jos avioliitossa tulee kylmempiä jaksoja, niin eron sijaan on parempi ottaa hetkeksi rakastaja.

Meitä nykyihmisiä on kutsuttu itsekkäiksi oman edun tavoittelijoiksi parisuhteissamme ja tämän jälkeen verrataan tämän päivän erolukuja vuosikymmenien takaisiin erolukemiin ja kieltämättä ero on jopa valtaisa. Jokainen vähääkään ajattelemaan kykenevä tietää siihen kyllä syyn. Ennen eroaminen ei ollut kovin helppoa esimerkiksi taloudellisen riippuvuuden vuoksi ja sen lisäksi siihen liittyi vielä rajusti häpeää.

Edellä mainittu mummo edusti tuota sukupolvea. Hänen avioliittonsa tulee päättymään kuolemaan ja on elämänmittainen. Yksiavioinen tuokaan suhde ei ollut, vaikka niin moni meistä esimerkiksi isovanhemmistamme uskotteleekin. Kyseinen mummo sanoi vain ääneen sen, mitä kokonainen sukupolvi on yrittänyt pitää piilossa. Eron sijaan ennen käytettiin rakastajia, ehkä jopa enemmän kuin tänä päivänä.

Tämän kertoi minulle myös eräs toinen mummo, joka oli tulossa vieraakseni viime keväänä äänittämääni Podcast -sarjaan. Hän oli tulossa puhumaan siitä, että ikäihminenkin kaipaa vielä seksiä. Korona puuttui peliin ja jaksomme jäi johonkin hamaan tulevaisuuteen, koska hän ei voinut riskiryhmäläisenä ottaa riskiä matkustaa junalla väliä Tampere-Helsinki.

Ehdimme alustaa jaksoa kirjoittamalla. Hän kertoi saman tarinan kuin kirjoituksen alussa äänessä ollut mummo. Nykyään jo leskenä oleva nainen, puhun tästä eteenpäin sanalla nainen, koska mummo on liian osoitteleva, kertoi eläneensä elämänmittaisen parisuhteen, mutta ei suinkaan niin sanotusti täysin seksuaalisesti sitoutuneena mieheensä. Heillä molemmilla oli ollut jossakin elämän vaiheessa rakastajat, kun yhteinen seksi ei enää ottanut onnistuakseen. Suhteen ulkopuolinen seksi piristi lopulta heidän yhteistä seksielämäänsä ja suurimman osan suhteestaan he olivat seksuaalisesti vain toisilleen. He elivät pienen pätkän siis avoimessa suhteessa ennen kuin koko määritelmää oli keksitty.

Elämänmittainen parisuhde ja rakkaus on kaunis asia. Elämänmittainen suhde seksuaalisesti sitoutuneena vain yhteen ihmiseen harvinainen asia. Kun lukee parisuhteeseen ja sen historiaan painottuvaa kirjallisuutta, niin niin sanottu yksiavioisuus ei ole ollut kovinkaan isossa huudossa. Ihan jokainen sukupolvi meitä ennen on käyttänyt rakastajia ja niin edelleen. Me olemme kehittäneet sille sanan pettäminen ja sitähän sen tietenkin on, jos sitä tekee puolisoltaan salaa. Silti todella moni tekee sitäkin. Joillakin meillä on vain tapana romantisoida entisaikojen avioliittoja niin, että ne olisivat olleet moraalisesti korkeampiarvoisia. Eivät useat niistä todellakaan olleet sitä.

Puhuimme ystäväni kanssa kävelyllä ollessamme parisuhteista. Pohdimme sitä faktaa, että miksi onkin niin, että eroja tapahtuu eniten pikkulapsiaikaan. Keskimäärin niin, että lapsi on neljä, kun hänelle tulee lopulta kaksi kotia. Leikittelimme ajatuksella, että ehkä tämä on parisuhteessa se kohta, jolloin voisimme ottaa mallia isovanhemmistamme ja eron sijaan suoda toisillemme vapauden rakastajille. Estäisikö se eroja? Vaikea sanoa, mutta mikä estää kokeilemasta, jos ero on joka tapauksessa vääjäämätön.

No, kaikki tämä saattaa olla monelle liikaa jo luettuna. Silti minä haluan sanoa asioita ääneen, sillä totuushan on, että meillä on erotilastot melko korkealla tasolla. Miksi ei kokeilisi uusia, tai siis vanhoja tapoja avioliittojen pelastamiseksi. Tämä siis ihan leikkimielisen vakavana ajatuksena. Älkää ampuko viestintuojaa, hän elää arvoliberaalissa ja parisuhdeliberaalissa kuplassa.

Toki ei kenenkään tarvitse ottaa rakastajaa, vaan voi vapaasti valita sen eron. Yhdessä asiassa tosin olen kohtuuttoman jyrkkä. Sysipaskaan suhteeseen ei kannata loputtomiksi ajoiksi jäädä, rakastajalla tai ilman. Ei tee sellainen hyvää ihmisen hyvinvoinnille.

Ja jos mietitään, että kuka on sinun elämäsi tärkein ihminen,

niin sinä itse.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *