Yksi parisuhteiden ikuisuuskysymys on kotitöiden jakautuminen parisuhteen muodostavien ihmisten kesken. Yhteistyö Heti-tuotteiden kanssa sai minut pohtimaan kotitöitä niin itseni, saamieni viestien ja kommenttien ja historian ja maantieteen kannalta.
Pieni huomio mainitsemiini Heti-tuotteisiin. Ite arvostan suunnattomasti Heti-tuotesarjan ympäristöystävällisyyttä. Tuotteet ovat biohajoavia ja vegaanisia ja pullot on valmistettu kierrätysmuovista. Käsitiskiaineella on Joutsen-merkki ja molemmat uutuudet eli sekä käsitiskiaine, että käsitiskispray ovat avainlipputuotteita. Vahvasti kotimaiset tuotteet, joiden tehoaineena on Rajamäen väkiviinaetikka. Tuoksumaailma oli niin miellyttävä, että se jopa miellytti taloudessa asuvan teinin hajuaistia.
Olen viime vuosina alkanut miettimään tosissani käyttämieni tuotteiden ekologiuutta ja eettisyyttä ja Heti-tuotteita käyttämällä saan olla varma siitä, että arvostamani kriteetit täyttyvät molempien suhteen.
Väitän eläväni sukupuoliroolittomassa kuplassa. Siihen kuplaan kuuluu isona osana se, että sukupuoli ei määrittele moniakaan asioita ihmisestä.
Ajoittain törmään kuplani kanssa toiseen todellisuuteen. En törmää siihen omassa oikeassa elämässäni, nimittäin eroisänä, joka on lastensa kanssa pääsääntöisesti yksin noin puolet kuukaudesta ei ole olemassa naisten ja miesten töitä, on olemassa yhden aikuisen työt ja se pitää sisällään kaikki.
Törmään toiseen todellisuuteen kommenttipalstoilla ja saamissani viesteissä. Siellä miesten töihin luetellaan ulkotyöt, korjaustyöt, autohommat ja niin edelleen. Mies tekee pääosin raskaat ulkotyöt ja nainen sisätyöt. Niin kertoo minulle useampi kuin yksi.
Kuplaosuus tulee tässä. Kerrostaloasunnostani on yhden pilkku kuuden kilometrin matka Tampereen keskustaan. Minulle ulkotyö tarkoittaa sitä, että kävelen keskustaan esimerkiksi kauppaan. Tai seison bussipysäkillä odottamassa bussia. Ehkä ulkotyöksi voisi nimetä myös lapsen pulkalla viemisen päiväkotiin. Kaikki muut ulkotyöt hoitaa taloyhtiön huoltofirma.
Autoa minulla ei ole. Miksi? No esimerkiksi siksi, että ikkunani alta näen bussin lähtevän kymmenen minuutin välein kahteen eri suuntaan. Ratikka on pian käyttövalmis. Auto olisi minulla vain tiellä. Minulla on polkupyörä ja pulkka. Polkupyörää en osaa huoltaa, enkä halua. Sitä varten on ammattilaiset, jotka osaavat tehdä asioita, joita minä en ole opetellut tekemään. Arvostan heitä ja haluan, että he elävät ammattitaidollaan. Minä teen muita juttuja.
Siksi minä en ymmärrä puoliakaan mitä kommenttipalstoilla kirjoitellaan. Elän aivan eri todellisuutta kuin esimerkiksi maaseudulla eletään. Heille sopii maaseutuelämä ja omat arvot. Minulle sopii kaupunkieläjän tavat ja arvot. Siksi isohkon kaupungin lähellä keskustaa asuvana ei niillä sukupuolilla oikein tee yhtään mitään. Niin kuin ei tee sillä autollakaan.
Silti minä kavahdan lukiessani seuraavanlaisia kommentteja:
”Meillä ei isäntä osallistu kotitöihin. Sen mielestä se on eukon ja lasten homma. Ainut, johon osallistuu viikonloppuisin, on että puupannuun laittaa tulet, jolla talo lämpiää. Jos tiskejä on pöydällä edes muutama muki tai lautanen, niin heti tulee kommentti, että kodinhoitaja vissiin lomalla.”
”Minulla kanssa mies, joka ei kotitöitä tee. Syönnin jälkeen jää astiat pöytään, likaiset vaatteet makkarin lattialle. Jos tulen aamuvuorosta ja hän on ollut vapaalla, on sänky petaamatta ja aamupala astiat pöydässä.”
”Meillä mies ei tee mitään. Hän on ainoa, joka haluaa saunoa, mutta laittaa lapset lämmittämään sen ja jos lapset ei tottele, niin ottaa heiltä pelit ja puhelimet pois. Hänen mielestään kodin hommat kuuluvat eukolle.”
Minä en tiedä, että minkä ikäiset ihmiset tässä puhuu. Asenteesta päätellen heidän puolisonsa ovat ainakin lähemmäksi sataa viittakymmentä. Usein saamissani kommenteissa ei ole kyse siitä, että kirjoittaja olisi tyytyväinen tilanteeseen, vaan niissä kuuluu selvä turhautuminen ja surullisin asia eli luovuttaminen. Kuten yksi heistä kysyttäessä vastaa kysymyksen, että miksi annat tuohon kaikkeen mahdollisuuden:
”Ehkä olen vain turtunut tilanteeseen.”
Näin kaupunkilaisvinkkelistä käsin katsoen en edes tunnista tuollaista elämää. Se on kuin jostain vanhasta parodiaohjelmasta, jossa liioitellen esitetään kahta eri sukupuoliroolia. Kuin häivähdys menneisyyttä ja maailmaa, jota ei enää ole ollut aikoihin olemassa.
Paitsi että on. Eikä siinä mitään, jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä tilanteeseen, mutta kun kommenteista huokuu, että ei ole. Tässä on vain yksi pieni asia kerrottavana. Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta. Niin kauan, kun aamuvuorosta tuleva nainen nostaa miehensä aamupala-astian pöydältä tiskiin ja vie lattialla lojuvat vaatteet pyykkikoriin, niin tilanne pysyy samana.
Jos tämän päälle kuulee vielä sovinistista kettuilua kodinhoitajan lomalla olemisesta, niin on kyllä jo alentanut itsensä sellaiselle tasolle, jonne kukaan ei kuulu.
Tulemme taas saman aiheen eteen niin kuin useasti kirjoituksissani. Edellisten sukupolvien arvojen mallintamiseen ja siihen, että ketjua ei ole katkaistu. Nimittäin jos sitä ei tee, niin ihmisestä tulee hiljalleen oma vanhempansa ja täysin samassa roolissa, jossa häntä on kasvatettu. Siksi olen täällä huutamassa aina napanuoran katkaisemisen perään, koska mikään ei muuten tule koskaan muuttumaan.
En minä muuta sano kuin, että arvostakaa itseänne ja elämäänne.
Mikä olisikaan helpompi tapa murtaa vanhaa ja tehdä maailmasta tasa-arvoisempi ja antaa rakkaudelle enemmän tilaa kuin käyttää tuotteita, jotka istuvat arvoiltaan tasa-arvon lisäksi muihin tärkeisiin teemoihin, kuten eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen, kuten Heti-tuotteet sen tekevät. Siksi Heti-tuotteet ovat rakkausbloggarin valinta.
Niin kuin moni tekeekin. Väitän rohkeasti, että puhuttaessa kotitöiden jakamisesta ja jakautumisesta, niin kyse on sukupolvien välisten erojen lisäksi maantieteellisestä erosta. Uskallan sanoa, että arvoliberaaleissa isommissa kaupungeissa, jossa iso osa parisuhteessa elävistä elää kerrostaloissa, niin ei ole olemassa termejä miesten- tai naistentyöt ja sisällä tapahtuvat kotityöt menevät enemmän tasan. Konservatiivisimmissa maakunnissa ja maaseuduilla ovat vielä termit isäntä ja emäntä käytössä ja jo kyseisiin termeihin liittyy valtava arvolataus.
Silti saamissani viesteissä kaikuu tyytymättömyys usein myös maaseudulla asuvien naisten suulla. Kotityöt eivät mene tasan, jos emäntä tekee aivan kaiken sisällä ollessaan. Joillekin tämä roolijako on ok, mutta heille, joille se ei ole ok, niin tilanne tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Eihän tilanteeseen ole mitään muuta ratkaisua kuin esittää tyytymättömyytensä puolisolleen ja asettaa omalle jaksamiselleen ja palvelulleen rajat. Sanon jälleen tämän kuluneen fraasin. Jos mitään ei muuta, niin mikään ei muutu.
En tietenkään voi heittäytyä muiden ihmisten parisuhteisiin sisään, mutta sukupolvien välinen kuilu saattaa näkyä kotitöiden tekemisissäkin. Nuori sukupolvi on täysin erilainen arvoiltaan ja tasa-arvo käsitykseltään kuin vanhemmat sukupolvet. Voisiko olla jopa niin, että esimerkiksi 90-luvulla syntyneen sukupolven kohdalla ei edes enää puhuta kotitöiden jakamisesta, koska tasa-arvoinen jakaminen on itsestäänselvyys?
Loppuun ilmainen vihje kaikille rakkauspareille. Tehkää yhdessä. Tehkää kaikkia asioita yhdessä. Tiskatkaa yhdessä. Tehkää siitä yhteinen hauska hetki. Kiusoitelkaa toistenne kanssa. Miettikää nyt itsekin mikä etu tuossa kaikessa on. Samaan aikaan tulee tehtyä kotityöt ja vietettyä yhteistä rakkausaikaa. Tiskialtaasta tulee siisti rakastamalla. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tiskaamisen jälkeen voi sitten jatkaa rakastamista.
Eikä sekään hetki mene sillä pilalle, että mielessä on tiskaamattomat tiskit.
Osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa itsellesi 30 euron arvoisen Heti-tuotepaketin.
Osallistu arvontaan kommentoimalla blogitekstin alle siitä, että meneekö teidän perheessä kotityöt tasan tai miten olette kotityöt jakaneet?
Osallistumisaikaa on 5.4.2021 asti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Arvonnan säännöt löydät täältä.
Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
Yritän nakittaa kotitöitä teineilleni. Muuten teen ne kaikki itse, ei ole puolisoa.
Pääsääntöisesti poika vie roskat, tytär tyhjentää tiskikoneen ja muuten mä kyl passaan niitä, ku ei ne enää kauaa tässä pyöri ja tiiän, että tuun niin kaipaamaan näitä ❤
Moi. Meillä kotityöt menee tasan. Molemmat tekee kaikkea ja välillä tehdään yhdessä. Ei lasketa, kumpi tekee enempi. Muistetaan kiittää toista ja näin on menty yhdessä jo 28 vuotta🤗
Meillä minä teen enemmän kotitöitä siitä syystä, että ansiotyöni on osa-aikaista. Minulla on enemmän vapaa-aikaa ja mies taas tekee pitkiä työvuoroja ja sen lisäksi vielä opiskelee työn ohessa.
Kompensoin siis tuloeroa kotitöillä 😀
Meillä menee tasan. Mies kyllä kokkaa enemmän kun tykkää siitä hommasta, minulla taas enemmän heiluu vasara ja akkuporakone kädessä. Ainoa, mikä on jaoteltu on tiskikoneen tyhjennys, se on teinin homma 😁
Ei todellakaan mene tasan. 90 % kotitöistä hoidan minä. Mies ei omien sanojen mukaan edes huomaa tiski- tai pyykkivuoria eikä häntä kiinnosta sotkut. Täyttää kyllä tiskikoneen pyydettäessä, mutta ei koskaan oma-aloitteisesti. Imuria on käyttänyt koko 10 v. parisuhteen aikana ehkä yhtä monta kertaa kuin minä porakonetta. Ja olen puhunut, toivonut, pyytänyt nätisti ja rumasti, mutta muutosta ei tapahdu.
Nimimerkki turhautunut perheenäiti
Ei mene tasan! Mies tekee tällä hetkellä varmaan 90% kotitöistä, kun olen ollut toipilaana pari kuukautta. Normaalisti kyllä jaetaan hommia, mitä kukakin ehtii ja haluaa tehdä. 🙂
Ei mene. Mulla lukee varmaan otsassa että kokki, siivooja ja pyykkäri.
Ei todellakaan mene tasan 😤 Teen kotitöistä 115% eli aivan kaiken.. Olenkin sanonut että onko virkani kodinhoitaja? kerran oli sillain että jätin tiskikoneen tyhjäämättä ja kaikki päivän tiskit Heittelin tiskialtaaseen ja päätin että ne saa olla siinä vaikka viikon. Ja kas kummaa mies tyhjäsi koneen ja paskaset tiskit laitto koneeseen illalla..
Mies imuroi ja tiskaa. Laitamme yhdessä ruokaa.
Hei. Ei mee tasan. Mie teen kaikki kotityöt, nurmenajot, saunan lämmitykset sisällä ja rannassa. Meillä maatila. Mieheni tekee navetta ja ulkotyöt. Tämä toimii hyvin koska itse en voi allergian takia navetta hommia tehdä❤️🙏
Suurin piirtein menee. Tehdään yhdessä ja vuorotellen jaksamisen mukaan. Toinen tekee ne jutut mitä toinen inhoaa 😄
Melko tasan menee, vähän vaihtelevasti.
Tekee kumpi ehtii, lapset vähemmän mutta yleensä päävastuu kertyy kyllä äidille.
Minä yksin 35 vuotta siivosin..kun aloin kapinoimaan tuli ero..Nyt onnellisen puhtaan kodin omistaja.
Minä teen kaikki hommat itse.
Leski / 24.3 2021.
Ei ongelmia kotitöiden jaossa. Se tekee joka ennättää, koska molempien taidot riittävät erilaisiin kotihommiin.
Meillä mies hoitaa ruoanlaiton pääosin ja minä siivoan. Rakastan siivoamista. Kaksin asutaan koiran kanssa, joten ei edes sotkua tule ja mies on muutoinkin supersiisti. Aikuiset lapseni myös siistejä. Asuvat omillaan jo.
Kotityöt sujuvat sopuisasti yhdessä ja erikseen, aina tilanteen mukaan. Asutaan avomiehen kanssa kaksistaan, ja nyt toistaiseksi työpäivätkin etänä kotioloissa. Kotitöistä voi jopa nauttia ja varsinkin sitten kun ne on tehty. 😄
Meillä ukko jättää kaikki siihen mitä on ottanut. Eli kaikki tavarat on levällään talossa. Siitä kun sitten sanoo niin olaan mykkäkoulua. Ruokaa ei tee, ostaa eineksiä. Joskus teki ei enään. Ehkä hyvä vaan ettei tee ruokaa, kun ei siivoa jälkiään. Jos tekee aamulla munakasta, paistinpannu saa olla vaikka viikon hellalla ellen minä sitä pese. Asumma kahdestaan, on kuin asuisi teinin kanssa. Olen todella väsynyt hoitmaan kaikki.
Ei hankaluutta niiden suhteen,kotityöt jakaantuvat luontevasti tieto-taito perusteella
Olen itse jäänyt eläkkeelle, joten teen enemmän kotitöitä, ruoat ja kevyen siivouksen. Viikonloppusiivouksessa raskaimmat työt tekee mies, hän myös pesee kylpyhuoneen. Lisäksi mies leipoo älyttömän hyviä korvapuusteja 🙂
Alussa meni mutta nyt minä hoidan suurimman osan
Meillä aviomies tekee aina aamupalan, joten herään tuoreen kahvin tuoksuun. Muutenkin on innostunut ruuan laitosta sekä imuri kyllä pysyy kädessä.
Meillä mies käy kaupassa ja hoitaa piha työt ja se riittää minulle .Muut työt tehdään yhdess
Isäntä tekee aamiaisen. Emäntä huolehtii muusta ruokahuollosta, astioiden pesusta, pyykistä, ja kevyestä siivouksesta. Pihatyöt ja korjaukset ovat isännän erikoisalaa. Yhdessä käydään kaupassa.
Minusta tuntuu, että eivät jakaudu tasan, mieheni tekee mielestäni enemmän kuin minä. Usein on ruoka valmiina tai imuroitu kun tulen töistä (mieheni on tavallisesti pari tuntia minua aiemmin kotona). Ei meillä tosin ole mitenkään jaettu kotitöitä vaan teemme paljon myös yhdessä, eikä hän kuulemma koe tekevänsä paljon enempää (piti ihan kysyä).
Meillä minä teen arkisin suurimman osan sisätöistä ja mies huolehtii talon lämmityksen ja lumityöt. Toisaalta joskus teen itse kaikki hommat ja tarvittaessa mies tekee kaiken. Mun onnekseni mieheni on siisteyttä rakastava tyyppi ja häneltä olen hieman oppinut järjestelmällisyyttä, itse olen hieman hmmm… rönsyilevä kodinhenki.
Miulle suurta rakkautta on se, että kun leivon ja mieheni siivoaa sotkujani samalla kun itse toteutatan omia leivontavisioitani ehkä hieman rennolla asenteella ja otteella. Ja tämä ilman pyyntöä tai nalkutusta kummankaan puolelta.
Meillä siis hommia hoidetaan melko perinteisellä tavalla mutta sitä sovelletaan aina kun tarvitsee ja sitä tarvitsee soveltaa vähintään viikottain!
Ei jakaudu tasan. Mies ei tee oma-aloitteisesti mitään kotihommia. Jos pyytää nii saattaa tehä, mutta monesti nurinan kans.
Jätän joskus sitte tekemättä ja katon kauanko se kestää ettei hommat hoidukkaan ”itsestään”.
No ei todellakaan mene. Taloudessa on kolme alaikäistä ja yksi aikuinen, ja meillä lapset siivoaa millä mittarilla tahansa paljon enemmän kuin minä 😅 ai miksi? Koska minä oon kasvattaja, ja mun tehtävä on opettaa heille niitä taitoja, joita he tarvitsevat aikuisuudessaan. Kuten tiskaamista, vessan pesua, pyykkihuolto, lemmikeistä huolehtimista, imurin käyttöä ja niin edelleen. Mä osaan ne taidot jo. Mun kuuluu myös opettaa heille niitä arvoja, tapoja ja ymmärrystä, mitä he tarvitsevat aikuisuudessaan. Kuten sen, ettei kotona asu mitään palvelusväkeä tai haltiatonttuja, jotka siivoovat roskat roskiin, tiskit kaappiin ja pyykit koneeseen, vaan kotityöt kuuluu kotona asuvalle väestölle, ihan jokaiselle. Mä opin sen jo omassa nuoruudessani.
Toki meillä on myös suhteellisen huithapeli elämäntapa, ei tarvi olla koko ajan siistiä eikä pelätä villakoiria nurkissa, harva meistä petaa sänkynsä ja keittiön pöytä voi olla täynnä sekalaista roinaa niin, että syödään kuka vähän missäkin kun pöytään ei mahdu, ja se on ihan fine. Sit siivotaan enemmän kun jaksetaan, kun ei jakseta niin hoidetaan vaan ihan pakolliset (ruuanlaitto, tiskit, pyykit, vessat). Mutta mun lapset osaa tehdä ruokaa, pestä vessanpöntön, lavuaarin ja ikkunat, puhdistaa lattiakaivon ja lavuaarin hajulukot, lajitella roskat ja pyykit, annostella pesuaineet pesukoneisiin ja niin edelleen, monta sellaista hommaa mitä moni samanikäinen ilmeisesti aikuisikäinenkään (mies) ei osaa tehdä. Henkilökohtaisesti oon hyvillä mielin päästämässä lähivuosina lapsiani omia talouksiaan asuttamaan 😊
Kotityöt on meillä ikuinen riidan aihe. Mies ja lapset eivät ole vieläkään oppineet viemään astioitaan huuhtelun
kautta tiskikoneeseen ,ei imuroimaan eikä pesemään pyykkiä. Olen sanonut, komentanut ja huutanut, mutta mikään ei tehoa. Olen täysin epäonnistunut!!!
Miehen mielestä minun pitää tehdä kaikki kotityö ,koska hän tekee miesten työt siis ulkotyöt.
Jos jankutan asiasta, niin hän sanoo…että hän kyllä imuroi ,jos sinä menet metsään tekemään polttopuut,
tuot ne kotiin, teet polttopuut ja lämmität talon. Ikuinen vänkäyksen aihe on se, että minun mielestäni
polttopuut ja lämmitykset kuuluu miehen töihin ja miehen mielestä ne eivät ole miehen töitä (mv)vaan ne
kuuluu yksityistalouden piiriin. Vaikea selittää mieheni ajatuksen juoksu. Olen aina ollut piika ja tulen aina olemaan.
p.s.Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin tulla töistä kotiin ja joutuu ensimmäiseksi siivoamaan toisten jälkiä.
Entäpä jos mies kyllä pyykkää ja siivoaakin, mutta 4 henkisessä perheessä vain omat pyykkinsä ja omat sotkunsa? Nyt nuoret jo teinejä , mutta näin ollut aina
Meillä menee kotityöt lähestulkoon tasaisesti. Miehellä on niin paljon pakollisia töitä ja menoja joissa ei voi karsia, joten kotityöt jää usein minun harteille. Toki niinä päivinä kun mies on kotona niin laittaa kyllä vauhdin päälle ja oikein urakoi kotitöiden kanssa. Yritys on kova saada tasapuolisesti jakautumaan ja toistaiseksi siinä onnistuttu melko hyvin.
Sinänsä tuon koiran kanssa menee kotityöt tasan. Koira esipesee astioita ja menee karkuun kun alan siivoomaan, ei jää jalkoihin pyörimään.
Silloin kun vielä olin parisuhteessa ei toinen edes roskiaan vienyt roskikseen vaan minä tein yksin aivan kaiken.
Olen harvinaisen onnekas nainen sillä mieheni on aina tehnyt melkopaljon kotitöitä enemmän kuin minä.Aiemmin hän oli vallan yötöissä ja nyt eläkkeellä ja minä osa-aikatöissä.Hän on aina pessyt ikkunat, pesee pyykit ja tiskasi astiat ennen astianpesukonetta.Minulle kuuluu vaan ruuanlaitto ja siivous.
Tasan menee, kun omissa talouksissa asutaan
Tasan menee
Ei meillä mene tasan kotihommat. Ukko ei tee edes miesten töitä, ne jää tekemättä. Toki olen kotona, ja hän töissä. Mitään ei tajua tehdä ilman jumalatonta huutoa.
Ei mene 😔
Puolison ollessa töissä ja minä kotona, teen valtaosan kaikesta. Mies kyllä tekee, mutta vastuu ja tahtipuikko on vahvasti minulla. Suht ok tämä meillä sujuu. Kyllähän se hetkittäin ärsyttää, että aikuista ihmistä ”pitää käskeä huolehtimaan omistaan”, mutta voisi asiat paljon huonomminkin olla.
Ei mene tasan, ku mies tekee reissuhommia. Mutta on se niin ihana, et sit kun ollaan yhessä, niin puuhailee kotitöitä… ja on paljon tarkempi ja parempi siivoaja kuin minä <3
Ei mene tasan. Tuntuu että kaikki kotityöt jää itselleni. Eli naiselle. Mies käy sentään kaupassa ostamassa isommat ruokaostokset mikä sentään hyvä ettei kaikki hommat jää itselleni. Välillä pohdin lukeeko otsassani:Teidän palveluksessanne.
Ei mee, asun ton nuorimman kanssa kaksin ja osallistuminen on aika vähäistä kun tuolla nuorella tuntuu olevan koko ajan kiire.
Kun miesystävän luona ollaan niin kyllä me aika pitkälti tehdään yhdessä mutta on asioita mitkä mä siivoan paremmin jolloin saan enemmän ottaa vastuuta niistä siivoustehtävistä 🙂
Kyllä aika tasan hommat menee. Se tekee kumpi huomaa jonkun epäkohdan.Auto on kyllä täysin mieheni kontolla.
No minä asun yksin, joten minun kotonani minä teen 100 % kotitöistä. 😀 Mutta kun olen miesystäväni luona, hän tekee enemmän kuin minä.
4-vuotiaan yksinhuoltajana ei paljon kotitöitä jaella.
puoliksi tehdään
Yksinhuoltajana minä teen
Meillä menee onneksi suurin piirtein tasan. Mies pitää ruuanlaitosta joten hän tekee ruokaa hieman enemmän kuin minä ja minä taas pidän pyykinpesusta ja olenkin omasta vapaasta tahdosta halunnut hoitaa kaiken pyykinpesun
Aika tasan menee, toki kun oon kotiäiti ja mies töissä niin itsellä tulee vähän enemmän tehtyä kotitöitä. Mies kuitenkin omatoiminen ja tykkää myös siisteydestä, joten eipä ole ollut valittamista 😊
Meillä miestä ei paljoa kotityöt kiinnostanut, joten alkuun tiskaaminen, pyykinpesu yms. olivat minun kontollani. Mutta en ottanut siitä itseeni, sillä mies teki pitkiä työpäiviä ja olin lapsuudenkodissa kasvanut ”vanhaan” aatteeseen, että nainen hoitaa kotityöt.
Muutimme ja hänellä oli vaikeuksia löytää alansa töitä, hän pääsi vihdoin töihin kotisiivous firmaan. Oltuaan aikansa töissä siellä, alkoi hänenkin silmissään omankodin siisteys kiinnostaa.
Nyt meillä jaetaan kotityöt tasan ja lapsetkin auttavat osansa, vaikka ovatkin vielä pieniä. En voisi olla tyytyväisempi. Joten oma mielipiteeni on, että jokainen joka on nirso siivoamisen suhteen, pitäisi käydä tälläisellä silmiä avaavalla retkellä ja olla edes hetki täyspäiväisen siivoojan kengissä.
Heidän työnsä on erittäin tärkeää, mutta huonosti arvostettua.
Lapsiperheessä meillä jää aika paljon siivoaminen minun harteilleni, koska itse tykkään siivota joka ilta ettei aamulla tarvi herätä kaaokseen. Pyykinpesun olen mieheltäni kieltänyt sillä usein valkoiset paidat saivat pesussa uuden värin. Tiskikoneen tyhjäys ja täyttäminen hoituu usein mieheltäni sekä pihatyöt kesäisin&talvisin.
Helppoa. Kun on yksin, on vain omat sotkut ja itse siivoomassa.
Meillä eivät mene tasan nyt. Mies on työharjoittelussa, minä olen kotona. Hän vain hitaa kasveja, niitä on paljon.
Huhhuijakkaa. Ei menis meillä läpi. Koti on yhteinen ja molemmat tekee osansa. Noh. Aikoinaan kun tavattiin, mies sanoi että mun ei tarvitse ikinä imuroida (tietää että inhoan yli kaiken). Nyt kun korona vei duunit ja olen ollut kotona vuoden, olen hänet vapauttanut siitä paskahommasta 💩 Kodin sisustus on mun hommia (nautin ❤️), ja kyllä toi ukko auton huoltaa ja siivoaa. Mutta. Pysyy kädessä niin vasara, pora, kauha kuin rättikin.
Meillä kotityöt menee juurikin niin, että minä hoidan sisällä hommat, ja mies ulkona.
Melko tasan menee. Mies on kyllä siistimpi kuin minä ja hoitaa myös ne miesten työt, vaikka asutaankin kaupungissa. Itse hoidan ruokien ja tarvikkeiden hankinnan ja pidän huolta, että kaikkea on ja tiedän myös aina missä hukassa olevat tavarat ovat.
Eivät ole menneet mutta ei sinänsä ole ollut ongelma. Ongelmaksi on sen sijaan muodostunut arvostuksen puute. Nuo ”kodinhoitaja lomautettuna” tai muut vastaavat kommentit eivät todellakaan osoita rakkautta.
Ei ole jaettu töitä. Kaikki sisällä tapahtuva on mun hommaa, vaikka mies on vapaalla puolet viikosta. Ruokaa laittaa lapsille noina päivinä mutta ei pese pyykkiä, ei imuroi, eikä korjaa kuivia vaatteita narulta pois. Ulkona ei liioin tapahdu mitään, lumia lykkii joskus ja jouluna ja sama nurmikon leikkuun kanssa. Tietysti jos jotain hajoaa kun hän sattuu olla kotona, hän hoitaa ne asiat, harmi vain että yleensä kaikki akuutti tapahtuu hänen poissa ollessaan joten teen nekin asiat itse tai pyydän omaa isääni apuun. Silloin kun miehen äiti on tulossa kylään, mies kyllä kuumeisesti kipittää pitkin torppaa siivoten, eli imuroi koirankarvatollerot eteisestä ja olohuoneesta, pyyhkii jopa keittiön pöydän. Saisi anoppi tulla mun puolesta useamminkin kylään!
Aikalailla tasan 🙂
Kissat osallustuu kaikkeen – imuria pelkäävät
Tasan menee itseni kanssa.
Lienee helpompaa silloin, kun on yksinhuoltaja 😄 Kotityöt jakautuu varmaan 90%-10% tai ehkä jopa 80%-20%, koska juuri 3v täyttänyt poika niin innokas siivoamaan ja auttamaan. Antaa motivaatiota itsellekin siivota, kun hän saattaa huomauttaa, mikäli jätän takin eteisen pöydälle tai lautasen olohuoneeseen.
Meillä kotityöt jaetaan tasan, molemmat tekee yhtä paljon ja riitoja ei tule kun kumpikin saa tehdä ne mieluisimmat
Ite ko tekee, ni ei tarvi olla harmissaan työnjäljestä.
Jaetaan aika tasan
Jotenkin hassusti sitä 15 vuotta sitten oli vielä niin reipas ja nopeatempoinen, että teki kaiken sisä- ja pihahommia myöten. Nyt neljän lapsen ja kuuden eläimen jälkeen hieman ärsyttää omat valinnat sekä toisten saamattomuus. Nykyään sentään yritän delegoida hommia myös muulle perheelle, mutta huonosti menee perille pyynnöt eikä jaksaisi aina hokea samoista asioista. Ihan ollaan alle 40-vuotiaita eikä periaatteessa mitään naisten/miesten työnjaon ajattelumallia. Mies tekee kyllä onneksi todella hyvää ruokaa. Huumorilla pääsee pahimpien ärsytysten yli ja onneksi nykyäideillä on YouTube apua korjausasioissa.
Ei mene tasan. Minä teen kaikki muut jamiehelle jäisi vain imurointi ja ikkunoiden pesu. Ei oo kolmeen vuoteen pessyt ikkunoita ja viikolla imuroi ensimmäistä kertaa yli 4 kuukauteen. Väittää että selkään sattuu. On meilkein 9v minua nuorempi. Itse olen 73.
Petaan laitan ruuat köyn kaupassa tiskaan vien roskat pesen pyykit ym.ym.
Tyttären kanssa elellään,ja tottakai äiti aina hoitaa.Mutta just tämä lattialla,huoneessaan lojuvien astioiden määrä ärsyttää.Ja tottakai muutenkin voisi osallistua enempi kun tässä kaksisteen asutaan.Tykkään että on paikat siistissä kunnossa.Kivempi aamullakin herätä,kun ei kurki astiapinkka altaasta.Hyvää pääsiäistä ja kevättä kaikille!
Meillä pitkälti menee kaikki tasan, itsehän Rakastan siivota, se on aikaa ajatella tai prosessoida ajatuksia tai vaikeita aikoja, vähän kuunnella musiikkia ja laulaa tai jorata siinä imurin varressa, mutta onnekseni mieheni pitää myös siistimestä. Tiskikonetta meiltä ei löydy, eli käsin tiskataan, yleensä aina vuoroviikoin, minä imuroin kerran/kaksi viikossa koska on helpompi heti hengittää, minulla astma ja kaksi kissaa, pölyjä pyyhitään imuroinnin yhteydessä ja suursiivous tehdään jossei kerran kuukaudessa niin ainakin kerran kahdessa kuukaudessa. Pyykkiä pestään kun sitä on, aika vakiintunut että kerran viikossa ja se on aina keskiviikko. Riippuen kumpi on kotona ne pesee ja laittaa myös kuivumaan. Minulla 2-vuoro työ, miehellä 3-vuorotyö. Lakanat ja petivaatteet vaihdetaan säännöllisesti kuukauden välein, minä vastaan siitä. Myös pyyhkeet, käsipyyhkeet ja keittiöpyyhkeet vaihdetaan uusin viikottain, vastaan siitäkin. Lattiat pesen suursiivouksen yhteydessä konttaamalla, moppia meillä ei omisteta, eikä sillä puhdasta saisikaan, näin kotona opetettu, matot pestään kerran kesässä ja ikkunoita pesen heti alkukeväästä kun on vähän plussaa ja syksyllä uudestaan ennenkuin pakkaset alkaa. Elämä hiekkatien varrella ei ole puhtaita ikkunoita nähnytkään. Hyvin on pärjätty. Enkä valittaisi vaikka enemmän saisin yksikseni siivoilla. Ei se seurakaan pahitteeksi ole mutta kun ei ole vain sitä ’yhtä oikeaa tapaa’. Nm. Imurinvarteenlaulaja-89
Melkoisen tasaisesti menee. Pysyy sopu perheessä 😉
No ihan tasan menee, kun yksin asuu 😁
Meillä ei ole jaettu töitä sukupuolen mukaan. Kumpikin tekee kaikkea tilanteen mukaan.
Meillä mies hoitaa ruoka- ja ostossuunnittelun ja ruuanlaiton arkena ja viikonloppuisin voidaan vaihtaa ruuanlaittajaa. Jos jotain leivotaan, oli se makeaa tai suolaista, se on sitten minun hommani. Mies hoitaa myös arjen ruokaostokset. Meillä minulla on ajokortti ja perheen auto käytössä, joten hoidan lasten tarhaan viennit ja hakemiset. Haen myös miehen ja ostokset kaupalta. Pyykkiä pestään kumpikin ja huolehditaan pyykit kaappeihin. Minä hoidan kaiken, mikä liittyy autoon ja useimmiten esimerkiksi kalusteiden kokoamiset, lamppujen vaihdot ja nyt muuton jälkeen valaisimien asennukset. Meillä on vähän kuin ‚isin keittiö‘ ja ‚äidin työkalut‘. Meillä on neljä- ja kolmevuotiaat lapset ja olemme jakaneet kotitöitä sen mukaan, miten esimerkiksi viemme lapsia ulos jne. Jos toinen vie lapset ulos, toinen siivoaa ja järjestelee tai laittaa ruuan. Miehelle imurointi on viikonlopun perushommaa.
Meillä minä hoidan ainakin 90% kotitöistä. Imuroin, luutuan, pyyhin pölyt, pesen vessan ja kylppärin, pyykkään, vaihdan lakanat ja siivoan kaiken. Miehen töitä on lumityöt ja ruohonleikkuu. Huolehtii myös pääsääntöisesti keskimmäisen lapsen sählyharrastuksen. Teen hoitoalalla töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Mieheni arki aamuisin. Aamulla ennen töihin lähtöä laitan ruoan, siivoan ja pyykkään. Huolehdin puhtaat vaatteet lapsille seuraavalle päivälle. Käyn kaupassa tarvittaessa. Illalla kotiin tultua jatkan pyykkäystä. Olen aivan hermoraunio koska Mieheni ei ymmärrä kuinka tärkeä on huolehtia lasten ruokailut, ennakoida että tarvittavat vaatteet ovat puhtaat jne. Tänään tulin iltavuorosta 22.30 ja totesin eteisessä että lasten kaikki ulkovaatteet ja kengät ovat litimärkiä. Ei ole huolehtinut heille säänmukaisia kamppeita ulos. Eskarilaisen ainoa tähän säähän sopiva takki on rapakurapaskassa kylpyhuonetta lattialla. Nyt pesen pyykkiä vielä 23.45 aikaan, aamulla pitäisi olla lapsille puhdasta ja kuivaa vaatetta päälle esikouluun. Kysyin mieheltä, että miksi et pessyt kun huomasit tilanteen, ei käynyt mielessä, oli vastaus😪 joskus tuntuu että voisin huutaa että eikö siis mikään hoksotin sano että ennakoi vähän huomista päivää……..
Menee tasan, mies hoitaa auton, saunan, savustuksen ja raha-asiat, minä käyn kaupoissa, siivoan ja laitan ruuat yms. Olen tyytyväinen.
Molemmat yrittää parhaansa, pikkulapsi/vuorotyö elämässä, luulen, että menee tasan.
Minä olen turtunut hoitamaan. Mieheni on perustellut asiaa sillä, että minä teen ”vain” osa-aikaista työtä joten minulla on aikaa kodinhoitoon enemmän. Ikävä asenne, mutta toisaalta oma perfektionismini ei kestä esim. miehen tapaa ”ripustaa” (levittää) pyykit pitkin kodinhoitohuoneen lattiaa (lattialämpö kuivaa).
Ei mene tasan minä teen itse kaiken
Meillä ei mene kotityöt läheskään tasan, minä pääsen paljon helpommalla!👏😃
Meillä aviomies valmistaa ja kattaa herkullisen aamupalan ja korjaa astiat myös pois lähes joka aamu.
Päivän ruuan suunnitelemme yhdessä ja yleensä myös mies osaa sen valmistaa tai sitten teemme sen yhdessä.
Siivoukset hoitaa myös mieheni, minulle on jäänyt vain kylppärin siivous ja koristehyllyjen pölyjen pyyhkiminen.
Kaupassa käydään yhdessä, mut ostokset kantaa mieheni suurimmaksi osaksi.
Pyykinpesukoneen täytän minä,
mut pyykit muuten hoitaa mieheni.
Astiapesukoneesta minä tykkään laittaa puhtaat astiat kaappeihin.
Näin meillä toimitaan ja ihan sovussa elellän….💑
Meillä kotityöt ja ruuanlaitto menevät suht puoliksi. Jopa verhot silitetään periaatteella ”yksi sulle, yksi mulle” 😄 Ja 4 vuotias poika mukana kaikissa hommissa. Hänen ikioma pölyhuiskunsa meni juuri rikki kovasta käytöstä 😂
Ei mene tasan!
Suht tasan
Olen kotona hoitovapaalla kuopuksen kanssa ja mies tekee kotoa käsin etätöitä. Hoidan pääasiallisesti ruuanlaiton, vauvanhoidon, esikoisen asiat ja siivouksen. Miehellä on viiden tähden lounasravintola ja töiden jälkeen taas ruoka pöydässä. Hän tekee joskus esim. pitsaa tai jopa leipoo kun sille päälle sattuu, tyhjentää tiskikoneen, vie esikoisen harrastuksiin ja hoitaa kodin ulkotyöt ja ns. tekniset hommat, kuten vaikkapa ilmastointikoneen puhdistuksen. Mielestäni jako on tässä elämäntilanteessa reilu ja kumpikin tekee ne työt, jotka itseltä parhaiten sujuu. Jako varmasti taas muuttuu kun palailen itsekin takaisin työelämään.
suht koht tasan
Mieheni pesee pyykit, yhdessä imuroimme toinen varsi-imurilla toinen tavallisella, tai mies imuroi ja mä luuttuan, minä teen ruoat, siivoilen paikkoja, pyyhin pölyt, kaapin ovet, WC:n jne. aika tasan tehdään.
Kyllä meillä se oon mie joka siivoo ja pesee pyykit.Ehkä 2krt vuoteen puoliso tarttuu imuriin ja silloin mie häviän paikalta 😃.
Mutta mie tykkään siivota ja kun pienen lapsen kanssa kotona olen niin kyllähän se miule kuuluu siivoukset,ruuan laitto yms.
Menee kyllä vaikka maalla asutaanki 😂 mies hoitaa lisäksi kaiken autoihin liittyvän joten tekee ns. enemmän kun minä vaimona 😆❤️
Kyllä meillä mieskin tekee,joskin vähä niin ja näin. Ja viimeistään sitten,kun olen jankuttanut (lue huutanut) pari päivää 😆😆
Ei mene ja tämä toisinaan aiheuttaa myös jupinaa. Itse teen aina suursiivouksen kotiin, imuroin, pyykkään, pyyhin pölyt, luuttuan lattiat jne. Mies joskus täyttää astianpesukoneen ja se siitä. Välillä tuntuu, että hän ei arvosta lainkaan sitä mitä minä teen asunnon eteen tai ei ymmärrä, mikä työ kodin puhtaana pidossakin on. Välillä tekisi mieli jättää koti kokonaan siivoamatta vähäksi aikaa, niin ehkä se avaisi mieheni silmiä…
Mies tiskaa ja imuroi. Laitamme yhdessä ruokaa.
Ei todellakaan, mutta teen mielelläni itse kun olen aika perfektionisti
Kumpikin osallistuu meillä kaikenlaisiin töihin aina tilanteen mukaan.
Minä olen lasten kanssa kotona ja mies käy töissä, joten enemmän teen kotitöitä kuin hän. Mutta silti osallistuu ja en todellakaan kaikkea ehdi lasten kanssa tekemään, joten jos mies ei osuuttaan hoida, niin teen yöllä tai asutaan sotkuisessa kodissa. Yleensä mies tekee ruuan ja siivoaa keittiön. Imuroi myös melko usein ja laittelee tavaroita oikeisiin huoneisiin, harvemmin tietää niiden paikkoja. Mielestäni suht reilu jako ja jos ei joskus tunnu reilulta, niin asiasta keskustellaan.
Me tehdään kotityöt yhdessä aina ja meillä on hauskaa kun jaamme kaikki työt se myös lähentää ja suukotellaan aina työn lomassa <3
Kyllä menee, kun huomioidaan omakotitalon kunnossapitotyöt sekä kahden auton ylläpitokorjaukset ja huollot. Tiskaus- ja imurointivuorot jäävät ainoiksi kotitöiksi, jos asutaan esimerkiksi kerrostalossa. Meillä on omakotitalo ja molemmilla on päivätyö, joten illat ja viikonloput jää aikaa kotitöille. Minä teen sen mitä osaan parhaiten, ja mies tekee sen minkä osaa parhaiten. En osaa korjata autoa, vaihtaa renkaita ja öljyjä. En osaa vaihtaa väliovia, avata viemäreitä tai vaihtaa ilmastointikoneen osia ym. Mies hoitaa nämä. Minä teen sillä aikaa ruokaa, imuroin tai tiskaan. Töitä riittää kyllä molemmille, eikä ne ole naisten ja miesten töitä. Me jaamme kotityöt siten, että ne hoituvat tehokkaimmalla tavalla. Korjaisin kyllä autoja ja kotia, mutta kun en osaa. Näin jaamme suurimmaksi osaksi kotityöt, jos luppoaikaa on niin siivoamme, tiskaamme ja pesemme pyykit yhdessä. Ja lapset hoidamme siinä samalla. Toistakymmentä vuotta oltu yhdessä, eikä ikinä mitään ongelmaa 🙂 Jos toinen tarvitsee apua, niin suu auki ja tehdään yhdessä ja jätetään ei niin kiireelliset asiat myöhemmäksi.
Meidän taloudessa ei oo miesten ja naisten töitä. On töitä, joita mä en hallitse, mutta mies hallitsee ja toisin päin tai on töitä, joista toinen tykkää enemmän ja tekee ne mielellään. Mulla on päävastuu pyykkihuollosta ja miehellä talon tekniikasta ja loput tehdään yhdessä, jopa autohommat. Meidän lisäks talossa asuu yks teini, jolta sujuu jo monet kotityöt ja saa tehdä oman osuutensa.
Jokaisella on omat bravuurit keittiössä ja kenen bravuuria sitte tehdäänkään, se toimii pääkokkina ja loput auttaa. Siivouspäivänä jaetaan töitä tasan sitä mukaa, mitä kukin tahtoo tai ehtii tehdä. Päivittäiset hommat tekee se, joka ehtii.
Yks asia on, mikä on vaan mun homma ja se on ikkunanpesu. 😀
Menee,sopivasti. Molemmilla omat kodit,niin ei tule riitaa kotitöistä. Toisen luona ollessa,molemmat osallistuvat ruuanlaittoon ja muihin keittiöhommiin. Mieheni tekee jotain pientä minun luona,kuten ruuvailee näkösuojaa terassin reunaan ja maalaa kanssani seiniä. Tämä on hyvä tilanne,nyt. Tulevaisuudessa yhteenmuutto,sitten totuus paljastuu😂
Ei mene tasan, kun ei maatilan työtkään mene tasan. Mun ei tarvi pellolle eikä metsään, niin miehenkään ei tarvi tehdä kotitöitä. Navetassa ollaan tasan.
Tuota jaksan aina ihmetellä, että likaiset vaatteet jää monella makkari lattialle. Miksi ihmeessä? Meillä riisutaan likaiset vaatteet kylppärissä ja siellä on pyykkikori…
Menee aika hyvin tasan meillä kotityöjako. Ainoan homman, jonka teen lähes aina, on ruuoanlaitto, koska mieheni ei osaa tehdä ruokaa, kun pakkasesta uuniin. Kotiruoan laitan minä. Mutta siivouksessa, tiskihommissa yms omakotitalohommissa mieheni auttaa, sekin riippuu, kuka miten kotona on ja ehtii. Joskus annan ohjeita etukäteen kodinhoidosta, jos esim menen töihin, ja hommat hoituu.
Tällä hetkellä asun pojan kanssa kaksin, ja toisen puolen ajasta yksin. Hänelle olen perustellut kotitöiden jakamista juuri sillä, että kun yhdessä tehdään ne velvollisuudet, on molemmilla myös tasaisemmin virtaa ja aikaa niihin kivoihin juttuihin. Itse leikkaan ruohon ja vaihdan renkaat, tiskaan ja pyykkään, enkä tarvitse miestä siihen. Mutta imuroinnin voisi tehdä joku muu, tai ainakin kerätä ne tavarat! 😀
Nykyaikana kun hyvin harva on enää mikään kodin hoitoa työkseen tekevä emäntä, on selvää, että hommat jaetaan tasan jos saman katon alla ollaan. Minusta selkein tapa siihen on tehdä lista kaikesta mitä pitää tehdä, sitten siitä kumpikin (tai jokainen ikänsä mukaan) valkkaa pari-kolme kivaa juttua, mitä tykkää tehdä ja ikävämmät jaetaan tasan, ja toki katsotaan vähän että jokaiselle jakaantuu kykynsä mukaan rankkaa ja kevyempää hommaa, ja ajallisesti myös suht tasan.
Monesti hommia tulee myös liioiteltua. Tiskikoneen täyttö käy (kävisi jos olisi) parissa minuutissa, kuin myös sen tyhjennys. Roskat heittää paikasta riippuen muutamassa kymmenessä sekunnissa. Aina ei tartte laskea, vaan voi myös ajatella muita.
Vaimo tyhjentää lattiakaivot ja lavuaarien hajulukot, koska hänen hiuksensa me tukkivatkin!
Aika tasan menee. Maalla asutaan. Sisällä jaetaan lähes kaikki askareet, meillä molemmat voi tehdä kaikkia. Usein vain itse haluan pyykätä pyykit mutta muutoin tasapuolisesti. Ulkona mies on enemmän mutta itse välillä auttelen ja voin myös mm. rassata niitä autoja miehen neuvoessa ja renkatkin osaan ihan itse vaihtaa. Vasara ja pora pysyy tällä naisella kädessä yhtä hyvin kuin miehelläni tiskiharja ja kaulin. Tilanteeseen tyytyväinen 23v yhden lapsen äiti.
Tällä hetkellä teen yksin, kun en ole parisuhteessa. Aiemmin meillä oli vähän niinkuin miesten- ja naistentyöt, mutta se oli molemmille ok ja yhteinen valinta. Suhteemme ei kaatunut siihen.
Meillä tehdään kotityöt tasan ei ole ikinä ollut kiistaa se tekee joka kerkee tai kehtaa
Kaipa ne menevät suurinpiirtein tasan 🙂 Kummallakin on omat kotityöt, niin ei juurikaan tarvitse niistä kinastella.
Nyt asun yksin ja teen kaiken itse tai jätän tekemättä. Missään parisuhteessani ei ole mennyt tasan. Aina olen tehnyt enemmän.
Aika tasan👍
Ei mene kyllä tasan, vuosien saatossa olen joutunut tarttumaan useimmin jo ns. ulkotöihinkin eli miehelle ei maistu oikeastaan kun ruuan laitto, kun siitä tykkää. Käskeä pitää jos apua haluaa ja sittenkin mieluummin siirretään huomiseen… Huoh!
Omakotitalossa asutaan ja yhdessä oltu 35v. Hankalaa myös kun ”siisteystasovaatimukset” ja muut tuntuu olevan niin erilaiset, ni mennään sillä periaatteella että se tekee jota ärsyttää tai häiritsee!
Aika lailla tasan kotityöt jaetaan mieheni kesken. Mieheni ei ole työelämässä, joten hänellä paljon vapaa-aikaa ja hän tekee kotitöitä päivisin, kun olen töissä. Iltosin ja viikonloppusin tehdään yhdessä.
Mies ottaa rennommin. Minua häiritsee siivottomuus enemmän. Minä nuohoan kaikki paikat, pesen vessan, saunan, vaatteet ja astiat. Hoidan koiran ja puutarhan. Mies sytyttää takan ja puu-uunit, vaihtaa renkaat ja katsastaa auton kerran vuodessa. Mies tekee taloremontit, puita talveksi ja leikkaa ruohon. Molemmat teemme ruokaa ja leivomme. Silloin kun oli vielä lapset, kaikki lasten asiat lääkäreistä tarha- ja kouluasioihin hoidin minä.
Rakennamme omakotitaloa, enkä osaa raksalla muuta kuin siivota. Mies rakentaa taloa oman työn ohella. Itse äippälomalla, odotamme toista lasta. Kotityöt ovat aina kuuluneet pääsääntöisesti minulle, mutta mies auttaa tarvittaessa. Mielestäni tämä reiluakin, koska mies tekee pitkiä päiviä. Lisäksi olen pieni perfektionisti, eikä miehen siivoamisjälki aina miellytä. Siksi teen asiat mieluummin itse, ettei niitä tarvitse tehdä kahta kertaa. Pääsen näin myös itse helpommalla, eikä tarvitse odottaa kun ne tehdään ”kohta”..😅
Melko hyvin molemmat osallistuu kotitöihin. Ei erotella miesten ja naisten töitä.
Teen valtaosan kotitöistä itse, koska olen enemmän kotona. Mielestäni se kuka on kotona, hoitaa myös peruskotityöt. Jos haluan tehdä esim. perusteellisempaa siivousta tai jotain muuta aikaa vievää hommaa, ottaa mies lapsenvahtihommat itselleen, että saan mahdollisuuden tehdä homman rauhassa. Tämä järjestely toimii meillä.
Meillä pääasiassa sisällä tehtävät kotityöt on minun ja ulkona tehtävät mieheni. Toki kummatkin tekee myös ”toisen” töitä, minä luon lunta, mieheni imuroi tai tiskaan. Olen tyytyväinen työ jakoon.
kotityöt menevät tasan
Kun asun yksin, teen kaiken itse
Meillä menee tasan tasan, kummallakin on selkeät vastuualueet. Minä hoidan pyykit ja pesen vessat, puoliso laittaa ruuat, imurointi tehdään tasan puoliksi.
Aika tasan ne menee. Kumpikin osallistuu tilanteen mukaan.
Kyllä meillä kumpikin osallistuu kaikkiin kotitöihin tasapuolisesti.
Mies kokkaa ja auttaa. Mun vastuulla paperityöt.
Mies imuroi joskus ja tyhjentää harvakseltaan tiskikonetta. Minulle siis jää kaikki metatyöt ja ns joka päiväiset kotityöt. Auto hommat on kaikki sitten miehen vastuulla.