Ihminen tarvitsee esikuvia

Kuusitoistavuotias ikäryhmänsä kolminkertainen Suomen mestari Jere Nyström oli ehdolla urheilugaalassa vuoden esikuvaksi. Perusteluiden mukaan hän on rohkeasti oma itsensä ja rikkoo sukupuolirajoja. Hän kilpailee meikattuna ja vie esikuvallaan yhteiskuntaa suuntaan, jossa lokerointi ei ole tarpeen.

Ihminen, varsinkin nuori ihminen tarvitsee elämässään esikuvia. Varsinkin asioissa, joissa nuori aivan varmasti tietää joutuvansa silmätikuksi ja jopa ilkkumisen kohteeksi. Yhteiskuntamme on vasta hiljalleen muuttumassa avoimemmaksi ja moniarvoisemmaksi ja siksi on todella hienoa, että rohkeimmat yksilöt uskaltavat toimia muutoksen etulinjoissa. Siksi vuoden esikuva-palkinto olisi pitänyt ehdokkuuden sijasta myöntää korkeushyppääjä Jere Nyströmille.

”Joulukuun alkupuolella Jere Nyström kertoi julkisesti Instagram-tilillään olevansa transnainen.

Olen minä sen aina tiennyt, mutta en ole pystynyt sanomaan sitä ääneen. Oli iso juttu sanoa se julki. Puhkesin enemmän kukkaan. Helpotti.

Näin Jere kertoo Ylen tekemässä haastattelussa, joka löytyy Ylen nettisivustolta.

”Nyströmin mielestä urheilupiireissä erilaisuutta vieroksutaan edelleen ja vaatii urheilijalta rohkeutta olla oma itsensä. Omassa urheiluseurassaan Korian Ponnessa häneen suhtaudutaan kuin kehen tahansa muuhun urheilijaan, mutta jo piiritason kisoissa Kouvolassa osoitellaan, huudellaan ja naureskellaan.

Eihän se tietenkään hyvältä tunnu, mutta minä olen ajattelematta koko asiaa. En nykyään edes katso ihmisiä silmiin, että en tiedostaisi, jos ympärillä tapahtuu jotain ikävää. Minä vain kuljen omaa polkuani.

Jere sanoo Ylen artikkelissa.

Minä vain kuljen omaa polkuani. Kuusitoistavuotias osoittaa tällä lauseellaan ihailtavaa itsetuntoa, joka on monella osin ylipäätään kasvanut nuoremmilla sukupolvilla verrattuna meihin vähemmän itsetuntoisiin sukupolviin, jotka on kannustamisen sijaan kasvatettu lannistumaan.

Rohkeutta se vaatii, että pystyy olemaan oma itsensä, mutta kun tuossa lauseessa kiteytyy ehkä se kaikkein hienoin ihmisen elämää koskeva viisaus, jonka sisäistettyään aivan jokaisen meidän elämänlaatumme parantuisi huomattavasti. Minä vain kuljen omaa polkuani, vaikka ihmiset siinä polun varressa huutelisivat vihaansa ja osoittelisivat syyttävästi. Jättää vain katsomatta silmiin.

Ja niin Jerenkin, vaikka on vielä alaikäinen, pitää jättää.

Suhtautuminen on nykyään tosi paljon parempaa kuin ennen. Jos käyn kaupassa, niin kukaan ei katso oudosti.

Toisin on Nyströmin opiskelupaikkakunnalla Porvoossa, jossa hän opiskelee kosmetologiksi.

Siellä tulee eniten huonoa kuin missään muualla. Pilkkaa kuulee joka päivä ja koko ajan, mutta siinähän tulee.

Mistä tulee rohkeus olla oma itsensä?

Perhe on ollut aina tukena. Kyllä se sieltä tulee. Täällä eletään itseään varten eikä muita miellyttääkseen.

Jälleen viisaus tulee kuusitoistavuotiaan suusta. Täällä eletään itseään varten eikä muita miellyttääkseen. Tästä viisaudesta moni voisi ottaa kopin esimerkiksi omaan parisuhteeseensa. Parisuhteessakaan ei pidä kysyä toiselta lupaa omalle persoonalleen, elämälleen tai unelmilleen. Miellyttämisestä ei ole nimittäin usein palkintona kuin hukkaan heitetty elämä.

Olen viime aikoina kirjoittanut jonkun verran nykypäivän vanhemmuudesta ja siitä, että kuinka se on muuttunut parempaan ja kannustavampaa suuntaan vuosikymmen vuosikymmenen perään. Joka ikinen kerta saan kommenttipalstoille menneen sukupolven edustajia kertomaan, että meistä nykyvanhemmista ei ole yhtään mihinkään.

Jere Nyströmin vanhempien kannustaminen ja Jeren itsetunto lienevät yksi todiste lisää siitä, että meistä nykyvanhemmista on vaikka mihin. Miettikää, jos Jeren olisi pitänyt elää lapsuutensa ja nuoruutensa perheessä, jossa hänen olisi pitänyt piilotella itseään. Olisi yksi ahdistunut nuori tässä yhteiskunnassa enemmän.

Tämänkin vuoksi Jeren rohkeus olla esikuvana on hatunnoston arvoinen asia ja elintärkeä niille nuorille, jotka joutuvat vastoin Jereä elämään piilossa persoonansa kanssa, koska edes omat vanhemmat eivät oikeaa persoonaa hyväksyisi. Valitettavasti sellaisia vanhempia yhäkin maassamme on.

Urheilugaala ei lopulta valinnut Jere Nyströmiä vuoden esikuvaksi, mutta varjopalkintona hän saa parisuhdebloggarilta vuoden esikuvapalkinnon.

Maailma muuttuu yksi teko kerrallaan.

Kiitos Jerelle, että toimit esikuvana monelle muulle nuorelle ihmiselle.

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *